AKTUELLT

Officiell AKTUELLT-paus (2018-08)

Saker och ting händer hela tiden, och den som följt verksamheten nedan förstår att många olika projekt pågår, några kommer till och några slutförs. Många bollar i luften, som det brukar heta. En boll som jag regelbundet verkar tappa och glömma bort är uppdateringen av denna AKTUELLT-sektion. Istället för att ständigt han en sektion som borde vara aktuell, men är inaktuell, så tar jag nu officiellt paus från denna sektion på obestämd framtid!
(Då kan både ni och jag iallafall gemensamt vara säkra på att här inte finns något “aktuellt” att inhämta längre).

Ni som känner mig och min verksamhet närmare vet vad som är i görningen ändå, och för alldeles nya besökare rekommenderas att scrolla neråt för ett smakprov av de senaste verksamheterna. För den som undrar något specifikt så nås jag fortfarande för frågor eller funderingar via fliken KONTAKT.

Allt gott!
Oskar

Lindblad i press och radio (2017-11)

Sydsvenskan instämmer i sin recension av Lindblad-skivan (24 sept) med lite av den stämning jag själv framförde nedan, nämligen att Lindblads musik är “genuint sympatisk“! Dessutom anser de att den framförs med inkännande “engagemang och artisteri“, vilket jag förstås tacksamt böjer mitt huvud inför.
Läs hela recensionen HÄR, i en dubbelrecension som dessutom innefattar och berömmer skivan med Uppsala kammarsolister/Åke Uddén.


Anrika Music Web International har också uppmärksammat Lindbladskivan i en utförlig och smått poetisk recension, som kan läsas HÄR.

 “Fluency of invention … mildky melacholy, chimingly nonchalant, mumuosly plangent, thoughtfully musing, rippingly idyllic”

 

 

Musikrevyn i P2 har också många lovord att dela med sig om skivan, och ger den 4 radioapparater (av 5 möjliga). Lyssna på hela avsnittet HÄR.
Avsnittet om Lindblad börjar vid ca 25:50.

 

Nya skivan är här(lig)! (2017-09)

Äntligen! Efter ett par omvägar och kringelikrokar så har nu min nya skiva haft release! Den som väntar på något gott … etc 🙂
Låt mig stolt presentera Daphne 1059 :

Som nämnts tidigare handlar det denna gång om solopianomusik av en av de stora svenska äktromantikerna, Adolf Fredrik Lindblad.  Det är med stor upptäckarglädje och musikalisk tillfredsställelse som jag har satt samman en skiva av Lindblads 22 finaste små pärlor. Som vanligt skulle inget varit möjligt utan lagarbetet och goda samarbetet  med producent Carlos Murakami och Björn Uddén på Daphne Records, vilka härmed får ännu ett välförtjänt offentligt tack-så-mycket!

Majoriteten av dessa stycken har inte hittat sin väg in på någon skiv- eller radioinspelning förut, och det är verkligen dags att dessa prydligt paketerade stora känslor i det lilla formatet får nå en större publik. Ett tips på vägen till alla svenska pianistkollegor där ute: Varför spela Mendelssohns Lieder ohne Worte på nästa konsert, när vi har Lindblads underbara och underfundiga Visor utan ord?!

Skivan släpptes under högtidliga och gemytliga former med en releasekonsert och mingel i Ersta kyrka 20 september. Medverkade gjorde också Uppsala kammarsolister, som framförde musik från deras nya skiva, med musik av Åke Uddén, och så avslutades konserten stilenligt med ett kammarmusiksamarbete: Lindblads trio för piano, violin och viola.

 

 

 

Upp upp upp-daterat men ändå inte riktigt (2017-08)

Som synes på datumen så lever denna sektion p.g.a. tekniska och praktiska omständigheter tyvärr inte riktigt längre upp till sitt namn. Jag hoppas på att kunna återuppta en lite högre frekvens på uppdateringarna inom kort. Ibland blir prioriteringarna inom livspusslet sådana.
Men när jag nu ändå skriver, så kan jag iallafall nämna att nya skivan med solopianomusik av Adolf Fredrik Lindblad just är kommen från pressarna. Så fort jag får ett exemplar i min hand lägger jag väl ut en bild, och jag antar att den också inom kort går att finna på skivbolaget Daphnes hemsida.

Bästa sommarhälsningar från pianisten mitt i livet

 

 

Dagens Nyheter gratulerar (2017-03)

Man är väl inte mer medelålders än man känner sig, men när Dagens Nyheter nu hör av sig och vill gratulera på 40-årsdagen så får man väl ändå  bita i det syrliga äpplet i utbyte mot 15 minutes of fame…


En trevlig artikel på det hela taget, som kan läsas i sin helhet HÄR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recension Skånska Dagbladet (2017-02)

 

Recension av Messiaenkonserten från Skånska Dagbladet, och man kan väl varken klaga på rubriken eller innehållet. Man kan nästan känna sig lite stolt och glad till och med.

“Oskar Ekbergs interpretation var vidunderlig: tekniskt perfekt med utsökt anslag, musikaliskt fullödig med exakt känsla för verkets särart och tonsättarens bevekelsegrunder. Glasklar in i minsta detalj och utan en enda miss i det två timmar långa framförandet. Allt fanns där: det religiösa allvaret, de starka och ställvis säregna rytmerna, den speciella koloriten och inte minst fågelsången.”

Hela recensionen kan läsas HÄR

 

 

Upp upp upp-daterat och iväg (2017-02-16)

Det är som den uppmärksamme noterar absolut lite mer sällan som uppdateringarna av denna sektion sker. Nu ska man inte förledas att tro att detta är på grund av att det händer mindre och mindre i livet, utan det är ju precis tvärtom. Med fortsatt många bollar i luften (inkl. alla nämnda nedan, och några till) så får jag erkänna att jag i jonglerandet ibland tappar den lilla kulan att-uppdatera-hemsida till marken.

Man kanske skulle byta namn på sektionen till NÄSTAN AKTUELLT, men å andra sidan så visar ju som bekant även en klocka som står stilla rätt tid två gånger om dygnet… Välkomna därför ni som läser detta i februari 2017, till en rimligt aktuell uppdatering! 🙂

Vad har då hänt sen senast? Ja,  det kan väl nämnas att Turangalîlasymfoninerna var lika omvälvande som jag hoppats, och jag har under slutet av året och början av 2017 också återigen spelat kompletta konserter med  Vingt Regards sur L’Enfant-Jesus på en handfull konserter. Ett känslomässigt maraton varje gång, och sista gången för säsongen (?) blir nu till helgen i Malmö, söndag 19 februari.  Jag skulle vilja påstå att det är ett väldigt stilenligt sätt att fira min födelsedag på.

Orkesterspel framöver inkluderar musik av tonsättare som Stravinskij, Ligeti, Ravel, Bartok och Berg, så 1900-talsmusiken är ordentlig inkvoterad under vårterminen. Inte mig emot. Inte minst under den Europa-turné som Sveriges Radios Symfoniorkester ger sig ut på några veckor i maj.

 

I maj lär jag också få min dos av 1800-talet då det äntligen är dags för releasekonsert för Lindbladskivan som spelades in här några centimeter nedan. Jag försöker härmed att lova att jag återkommer här under AKTUELLT när det närmar sig, med mer precis tid och plats för detta evenemang som ingen älskare av svensk vacker romantisk bortglömd pianomusik vill missa.

 

 

 

 

Och jo… jag har hunnit vara tredje gången gillt och spela på Jamaica också. Kingston och Ocho Rios. En tradition så gott som någon att försöka upprätthålla!


 Sedvanligt sinnesutvidgande upplevelse, för att sammanfatta det, och extra intressant denna gång att jag närmre kom i kontakt med olika musikutbildningar på plats, musical college och pre college.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nya rollen på högskolan som professor och utbildningsledare på Ersta Sköndal Bräcke högskola innebär förutom undervisning och olika akademiska kollegier också administrativa utmaningar. Just nu håller jag som bäst på att försöka göra ansökningsprocessen till skolan till den bästa möjliga, allt från kontakt med sökande till reklam, annonsering, färdigställande av prov, provlokaler, bokningar etc.
Allt för att vi på bästa vis ska hitta och locka framtidens bästa (kyrko)musiker. En rolig utmaning, och nog så viktig. Det svenska musiklivet är, vad man än tycker om det, i en ofrånkomlig symbios med den svenska kyrkan när det gäller antalet musikarrangemang, konsertlokaler, anställda musiker etc.
Och det ska gudarna(!) veta… det behövs verkligen gediget utbildade musiker i detta yrke.

 

Andra axplock är en snart liggande kammarmusik av Poulenc, samt att jag mellan allt eget spelande för inspirations och njutnings skull innehar abonnemangsbiljetter till både Konserthusets och Piano Visions fenomenala pianoaftonserier.

Jag bollar vidare, kort sagt. Välkomna tillbaka!

 

Tagningar och titel (2016-04-24)

I påskhelgen så blev då äntligen en efterlängtad inspelning av.

 

 

 

 

 

Tillsammans med kompisar från förr – dvs producent Carlos Murakami och Tonmeister Björn Uddén, Daphne Records – så tillbringade vi några dagar i och runt Aula Medicas Steinwayflygel och spelade in ett tjog av Adolf Fredrik Lindblads hittills försummade pianokompositioner. En ny CD är därmed på gång! Det ska förstås nu till en del produktion, tryckning och layout på allehanda nivåer innan vi kan förvänta oss att ha den fysiska skivan i vår hand. Men den som väntar på något gott… Håll öron och ögon öppna!

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan yrkesmässig tilldragelse värd att nämnas är att Ersta Sköndal högskola befordrat mig till professor i mitt ämne (“Piano”… om det nu rådde något tvivel). Det gör mig förstås både glad och hedrad, och det ger mig också utmärkta möjligheter att intensifiera mitt engagemang i mina studenter, högskolans konstnärliga frågor och forskning i ämnet. Jag ser med tillförsikt och förväntan fram emot att fortsätta med mitt arbete på ESH.

 

 

On a different note så har vi Messiaen-entusiaster inte kunnat undgå att notera att kommande säsong i Stockholms konsertsalar bjuder på inte mindre än två, japp två, uppsättningar av  den magnifika Turangalîla-symfonin. Utan att lova för mycket så finns det goda möjligheter att undertecknad får vara med på ett hörn båda framförandena. Vilket, måste erkännas, gör mig nästan barnsligt upprymd!
Vilken musik!!

 

 

 

 

Dubbla damers vår (2016-02-27)

 

Lördag 12 mars kl 15.00, Enskede kyrka
Pianots hjärtesång – den bortglömda pianomusiken av Adolf Fredrik Lindblad
Fri entré

 

Lördag 19 mars kl 18.00, Nynäshamns kyrka
Konsert med musik av Elfrida Andrée.
“Snöfrid” kantat för soli och kör, samt romanser och pianomusik.
Paulina Pfeiffer – sopran
Oskar Ekberg- piano
Nynäshamns kammarkör, dir. Karl-Nicklas Gustavsson

 

Onsdag 30 mars kl 18.00 Næstved, Danmark
“Musikens färg”
Konsert och föreläsning. Musik av Messiaen, Ligeti, Roman, Liszt och Debussy.

 

Lördag 2 april kl 18.00, Allhelgonakyrkan
Konsert med musik av Elfrida Andrée.
“Snöfrid” kantat för soli och kör, samt romanser och pianomusik.
Paulina Pfeiffer – sopran
Oskar Ekberg- piano
Nynäshamns kammarkör, dir. Karl-Nicklas Gustavsson

 

Söndag 10 april, Kummelby kyrka
Mozarts Requiem
Version för soli, kör och piano.

 

Måndag 23 maj, Helsingfors
Key Discoveries

En recital med svenska rariteter, klassiker och överraskningar. Musik av Roman, Düben, Andrée, Lindblad, Peyron, Aulin och prinsessan Teresia.

 

Lägg därtill att jag går in i studion för en efterlängtad (av mig) inspelning av Adolf Fredrik Lindblads pianomusik, och att det bara är veckor kvar till jag lämnar ifrån mig den fullständiga nyutgåvan av J H Romans samtliga klaverkompositioner till Levande Musikarv… så borde det räcka för att hållabåde Fru Musica och Moder Svea på rimligt gott humör den här våren.

 

Ring ut det gamla, ring in det nya. (2016-01-01)

Gammalt år bakom, med intjänade erfarenheter.
Nytt år framför, med kommande utmaningar.
Det är alldeles som det ska vara.

En av de stora fördelarna med min tillvaro som pianolärare/frilansande pianist är den ständiga förändringen i det gamla trygga bekanta. De kommande månaderna ser i ett hänseende ut som vanligt, just som i fjol kan man säga, med pianoundervisning på Ersta Sköndal högskolas kyrkomusikerutbildning, med orkesterpianospel, med förberedelse av solorepertoar, med arbete med notutgåvor, med uppdrag här och där. Samtidigt så upptäcker man att det ständigt finns nya kullar att bestiga i den kuperade musikaliska terrängen, och nya stenar att lyfta på. En vetgirig pianists musikupptäckter tar bokstavligt talat aldrig slut, och jag är lika tacksam för varje gång de erbjuds mig.

 

Jag skall inom kort besöka och spela i Norrlandsoperans orkester för första gången, arbete med nya bekantskaper i den svenska pianotonsättarlängden, nya små roller på högskolan (jag administerar och står mer för marknadsföring nu, besök exempelvis gärna utbildningens facebooksida och hälsa på), nya delar av världen att resa och spela i, inspelningen närmar sig för nya CD:n med hr AF L., och förstås också klangvärldarna hos Saariaho, Dutilleux, Ives m.fl. i SRSO (“som vanligt”, skulle man iofs kunna invända…).

 

Samanfattningsvis en förväntansfull första utblick över det år som komma skall.
Gott nytt år pro musica till er alla!

Januari börjar året, men… (2015-08-20)

Innan man vet ordet av så är sommaren här, och innan man vet nästa ord av så är sommaren förbi. Att ingen uppdatering kommit på sistone är i och för sig inte alltför konstigt; sommaren är nuförtiden en period då jag försöker så långt som möjligt att vara ledig från konserterande och projekt. Istället har normalt somriga aktiviteter tagit överhanden, inkl glass, familjeutflykter, desperat sökande efter solsken, sill, och allt det där andra ni vet.
Men trots vad vi lärt oss till tonerna av Beethoven så fortsätter inte den sommarledigheten i augusti. En lagom lite rivstart blev det som solist i Mozarts 17:e pianokonsert i Hedvig Eleonora kyrka i början av månaden. Fin musik, mycket folk och en ljum sommarkväll. Smakstart på höstterminens arbete.

Direkt framför mig ligger nu intensiv medverkan i Sveriges Radios symfonirorkester och Östersjöfestivalen (inkl mastodontverket Gurrelieder av Arnold Schönberg, med Sveriges Radios symfoniorkester och Kungliga Filharmonikerna för första gången på samma scen), och sedan inom kort turné med nyss nämnda orkester till Danmark och Tyskland (inkl. Philharmonie, Berlin).

 

Philharmonie Berlin
Ser också fram emot att inom några dagar få starta terminen på Ersta Sköndal högskola, och detta är ju den roliga tiden på året då man får lära känna ett knippe nya studenter. Välkommen Johannes, Tobias, Michelle och Yuki! 🙂

 

September bjuder sedan också på pianoträffen framför andra, Svenska pianopedagogförbundet EPTA Swedens pianokongress i Västerås konserthus.

Man skulle också i allt detta kunna tro att jag har glömt av det som jag nedan har knystat lite om, nämligen det nya skivprojektet , med ännu fler svenska framgrävda guldkorn. Men si det har jag inte… hr A.F.L ligger och pockar!
Håll ögon och öron öppna i en nära framtid.

Låt oss hoppas att solen skiner på oss i augusti ut, även vi som sitter bakom tangenterna.
Vi ses!

Kulturgärning(ar) (2015-02-05)

Tidningen OPUS har recenserat min skiva med Elfrida Andees pianomusik, och jag måste säga att det är tillfredsställande att de lyfter fram en av mina drivkrafter bakom projektet, nämligen att synliggöra och bredda tillgängligheten av det svenska kulturarvet. Det låter aningens pretentiöst sammanträngt i en enda mening sådär, men till syvende och sist så tror jag alla som lyssnar på Elfrida Andrees musik kan hålla med om att det är musik alldeles för god för att stuvas undan i total glömska. Må vara sedan att det inte är allas favoritmusik. Mångfald är som bekänt ändå att föredra framför enfald.
Klicka på bilden för att läsa recensionen.

Sedan skadar det ju aldrig att få fortsatta uppskattande ord på vägen gällande det rent pianistiska hantverket.

Säga vad man vill om Jante, men det är onekligen alltid en fin känsla  när någon (nå, ett antal är det nu faktiskt…) uttrycker sitt gillande över något man lagt ner tid och kraft på.

Och man noterar att för andra skivan i rad ges ljudkvaliteten toppbetyget 6 av 6 stjärnor. Bravo Björn Uddén, Carlos Murakami och Daphne!

 

 

Och som ett litet PS utnämns, i samma utgåva av OPUS, själva projektet också till Årets genusgärning! Och jag som inte ens röstade på Fi.

 

 

 

 

______

I övrigt är det samma gamla nya uppgifter som ramlar över en. Pianostudenterna på Ersta Sköndal högskola  får sina duvningar ett par gånger i veckan, och en del kommande projekt med både Sveriges Radio symfoniorkester, och (för första gången på länge) Uppsala kammarorkester. El Amor Brujo/De Falla är faktiskt ett välliggande (i händerna) nöje för varje orkesterpianist.

 

Slutligen: Man ska inte vila på lagrarna, så det börjar det nu födas nu ett embryo till en tanke till ett förstadium av ett nytt skivprojekt! Kom ihåg var ni läste det först!.
Exakt vad får ännu så länge vara fördolt, men så mycket kan avslöjas att det lutar åt att jag fortsätter på den bana jag slagit in på. Tänk att det finns så mycket fin musik som bara ligger orörd och ohörd…

 

 

 

Från Västindien till konstakademien! (2014-12-10)

Yrekeslivet går sin gilla gång, med allt vad det innebär av undervisning, repetitioner, konserter, produktioner m.m., bekanta och ständigt återkommande ingredienser i en frilansande pianists vardag. Inget fel i det. Tvärtom.

Ibland dyker dock upp saker som skiljer ut sig en aning, och gör livet med pianot ytterligare lite mer tillfredsställande. Ett sådant tillfälle är den två veckor långa (åter)resan till Jamaica, som jag nyss kom hem ifrån. Åter nya konserter, åter nya kontakter knöts, och åter nya presentationer av svensk och europeisk klassisk repertoar. Allt detta mottogs med värme – bildligt och bokstavligt – och jag hyser gott hopp och goda ambitioner att fortsätta knyta band mellan Jamaicas och Sveriges klassiska musikscen.

 

 

 

Ett annat väntar här hemma. Väl tillbaka i Stockholm stundar nu strax en av årets höjdpunkter, både för mig som pianist och förhoppningsvis för publiken. Jag har blivit inbjuden att medverka i den nya pianoserie som startat på Konstakademien, www.pianovisions.se,  i gott sällskap av nationella och internationella pianister. Konserten är på söndag den 14 december kl 18.00, konstakademien Fredsgatan, På repertoaren står det alldeles förunderliga verket Vingt regards sur l’Enfant-Jésus (Tjugo betraktelser över Jesusbarnet) av Olivier Messiaen.
Klicka på affischbilden för att läsa mer mer utförlig konsertinformation.

Efter nästan 15 års samvaro med detta mästerverk känns det som att arbetet ger mig mer än nånsin. Det är i sanning en egen musikalisk värld.
Arrangörerna bistår också med utmärkta möjligheter att lyfta pianoaftonen till en upplevelse för alla. Utöver den nya och utmärkta konsertflygeln, och en inspirerande sal, så ges också möjligheten att följa konserten live via websändning, och konserten kommer också att ljussättas speciellt utifrån Messiaens modala färgskalor.

Detta blir faktiskt något extra.

 

 

 

 

 

Vi gillar Elfrida! (2014-10-01)

Några färska pressröster om Andrée-skivan.

… lika mycket en feministisk som musikaliskt lovvärd gärning.”
Johanna Paulsson, Dagens Nyheter.
Läs hela recensionen.

…den kaxiga första sonaten av en purung Andrée, som Ekberg fångar så fint i all sin avighet.”
Hanna Höglund, Göteborgs-Posten.
Läs hela recensionen.

 


… ett känsligt porträtt av ett långt kompositörsskap.”
Måns Uggla, Nerikes Allehanda.
Läs hela recensionen.

 

 

Nya skivan är släppt! (2014-09-04)

 

 

 

Ja, nu är då alltså min andra skiva med svensk pianomusik släppt från Daphne Records, efter en lyckad releasekonsert i vacker liten konsertsal på Ersta, med utsikt över soliga Stockholm!

 

 

Besök gärna fliken “LYSSNA” för ett smakprov från skivan! Klicka på bilden ovan för att se  mer detaljerat vad skivan innehåller.
Inom kort kommer man man också här på hemsidan dessutom både hitta länkar till försäljningsställen och/eller om man vill lyssna på Spotify. Håll ögon och öron öppna!

 

 

 

 

Releasekonsert, och andra… (2014-08-28)

Vad passar bättre efter sommaren än en rivstart?
Den 3 september är det äntligen dags för releasekonsert för nya skivan, Elfrida Andrées samlade pianomusik. Titta gärna förbi och lyssna och mingla lite över ett glas vin och något lättare tilltugg. Klicka på bilden för detaljer.

 

 

Förmånen att stundtals få vara en del av Sveriges Radio symfoniorkester har på sistone manifesterats i så vitt skilda projekt som konsert med Petter på Gustav Adolfs torg, och nu den 29 augusti Mahlers andra symfoni med Daniel Harding på Proms i Royal Albert Hall.

Vill också slå ett slag för Bartoks fantastiska Musik för stråkar, slagverk och celesta den 11 september.

 

Kära återseenden med gamla studenter och spännande möten med nyintagna, allt som vanligt på Ersta Sköndal högskola.

 

Och till sist en litet men naggande gott program på Konstakademien 31 augusti, som också fungerar som en konsertteaser för större projekt längre fram. Mer om det här på hemsidan när det närmar sig…

Konsertföreläsning på Konstakademien

 

 

Och plötsligt var det sommar (2014-06-24)

Det mest aktuella för tillfället är nog att sommarledigheten precis börjat. Detta efter en vår så späckad att en del saker ibland olyckligt fått stryka på foten, däribland den regelbundna uppdateringen av hemsidan. Lite extra utommusikaliska faktorer har spelat in denna gång, då jag och min familj tagit vårt pick och pack och flyttat från vår fina lägenhet till ett fint radhus i Sköndal. Och, visar det sig föga förvånande, att flytta tar sin lilla tid…

Det kanske ändå kan vara på sin plats att nämna några ord om det som hänt de senaste månaderna, och nu alltså är lite inaktuellt. Men hel del roligt har det varit!

 

– Terminen är avslutad på kyrkomusikutbildningen på Ersta Sköndal högskola. Stort tack till mina inspirerade och inspirerande studenter! Ses igen till hösten, och lycka till där ute, ni som utexaminerades!

 

– Inspelningen av Elfrida Andrées pianomusik är färdig på Daphne Records, och skivprojektet är i slutproduktionsfasen. Jag ser fram emot augusti då det första exemplaret borde vara färdigt att hålla i handen (och lägga i CD-spelaren).

 

– En hel del roliga projekt med fantastiska Sveriges Radios Symfoniorkester. Särskilt minns jag svänget i Marc-Anthony Turnages Speranza och i Britta Byströms Invisible Cities. För att nu inte nämna lilla utflykten till riktigt sommarväder i Aix-en-Provence

 

– Medverkan vid ett utsålt Konserthuset, och med riktigt drömmande celestasolon… Vad kan det annat vara än FINAL SYMPHONY? 🙂

 

-Planeringen inför höstens äventyr. Både det ena och det andra verkar borga för en spännande höst. Men först… några dagar med annat än piano i tankarna.
GLAD SOMMAR!

/Oskar

 

 

Pianofestivalsmedverkan. (2014-03-06)

Den svenska musiken får klinga inte bara på kommande skivan utan även från konsertscenen! 15-23 mars arrangeras i Tumba kyrka  en nystartad pianofestival med många hörvärda programpunkter, bland annat ett Chopin-maraton med ett 20-tal pianister (15 mars, kl 14.00-18.00 non-stop), och jag har också nöjet att få göra en hel konsert med enbart svensk pianomusik (16 mars kl 16.00).
Varmt välkomna om ni har vägarna förbi, vilket ni förstås får se till att ha!

Elfrida m.m. (2014-02-11)

Efter lite (mycket) pusslande med folk, tider och lokaler så är det nu äntligen planerat och klart  inför inspelning av nästa soloskiva! Denna gång blir det Elfrida Andrées pianomusik, glädjande nog. Inte bara är det fin musik av en svensk tonsättare som förtjänar att uppmärksammas, utan även första gången som hennes pianomusik spelas in i sin helhet.

>Alltifrån lillgamla stycken skrivna vid åtta års ålder(!), till den mogna 25 minuter långa pianosonaten i smäktande nationalromantisk, ljus nordisk, stil.  Några veckor kvar till inspelning ännu dock, så ännu finns tid i att fördjupa sig i repertoaren…

(Och just det… bilden är ett montage! Skivans omslag är ännu inte klart)

 

 

 

 

Serien med Messiaenkonserter går mot sitt slut, och jag har i skrivande stund haft fyra av fem konserter. Det är bara att konstatera att Olivier Messiaens “Tjugo betraktelser..” fortsätter att vara en omskakande upplevelse för både publik och exekutör. Ett äkta mästerverk!

 

I Sveriges Radios Symfoniorkester har jag på sistone varit med och spelat Mahlers sjätte symfoni, och inom kommande veckor medverkar jag även i ett uruppförande av Fransesconi, Romeo och Julia av Prokofjev och Duruflés Requiem.
Att blanda de stora solouppdragen med att vara en kugge i det väloljade maskineriet ger en behaglig variation, det måste man säga.

Lägg därtill både undervisning, notarbete, och skrivande… men det behöver man väl knappast nämna vi det här laget.
Vårterminen är här.
Full fart framåt!! 🙂

 

Tillbaka i hetluften från hetluften (2013-12-18)

Vardagen återvände så småningom här i mitten av december, efter att jag på ett mycket lyckat vis kunde genomföra min konsertresa till Jamaica. Ett internationellt kulturutbyte av bästa slag, med många och rika nya musikaliska kontakter, och det skadade ju givetvis inte att det hela genomfördes på en bedövande vacker ö i Karibien!
En inspelning av den live-streamade öppningskonserten kan hittas här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väl i Sverige väntar annars uppladdning för de nästkommande konserterna med Olivier Messiaens Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus., så julklockorna kommer definitivt ha en Messiaensk klangfärg i år. Konsertschemat kan vara värt att upprepa, nu en aning mer detaljerat:

5 januari 16.00, Domkyrkan i Mariestad
6 januari 18.00, Trollhättans kyrka, Trollhättan
12 januari 18.00, Sankt Pauli kyrka, Göteborg
6 februari 18.00, Stora Sköndals kyrka
15 februari 18.00, Kammarmusikföreningen ateljé 42, Stjärnhov

 

Mitt nästa skivprojekt får också allt fastare former. I april går jag in i studion (dvs konsertsalen) för inspelning av nästa solo-CD. Med mig har jag samma utmärkta produktionsteam som med Roman-skivan. Även denna gång med svensk musik, fast nu från 1800-talet, som behöver lyftas fram. Det blir den första inspelningen av tonsättarens (eller ska jag skriva tonsättarinnan…?!) kompletta produktion för solopiano, inklusive en hel rad förstagångsinspelningar.
Det ska bli både roligt och spännande att presentera dessa små pärlor!

 

Återstår nu bara att önska alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!
Väl mött för ett spännande och musikaliskt späckat 2014! 🙂

 

 

 

Konserter när och fjärran (2013-10-12)

 

Höstens alla kännetecken är här. Kalla morgnar, färgexplosioner i träden, svampar i (andras) korgar, och – sist men inte minst- Ljunggrenska tävlingen har åter igen avgjorts i Göteborg.
Jag hade åter igen förmånen och äran att få sitta med i juryn, och både imponeras och njuta av ett knippe högprofessionella unga musiker. Efter två tävlingsdagar stod slutligen pianisten Martin Malmgren som segrare, och kunde därmed räkna in 100.000 kr till vidare studier. Ett stort och välförtjänt GRATTIS utdelas härmed!

 

 

Några ord om kommande konserter. Den  12 november medverkar jag i den nystartade och ambitiösa kammarmusikfestivalen i Södertälje. Ett program inriktad på svensk musik (klicka på bilden för detaljer) som av en eller annan anledning inte fått den berömmelse den förtjänar.

Välkomna!

 

 

Ytterligare en chans ges att höra programmet den 24 och 26 november, men det krävs då en resa på ca 850 mil(!) västerut. Jag är nämligen genom en serie goda omständigheter inbjuden att spela på kammarmusikfestival i Jamaica! Den klassiska pianisten, och eldsjälen, Orrett Rhoden håller i princip ensam den klassiska musiken under armarna på Jamaica, och arrangerar nu för andra gången sin musikfestival med gäster även från Ryssland, Grekland, och Kanada.

 

 

 

 

 

Inte bara svensk musik surrar i huvudet dock. Dags att tänka på den franska också … eftersom jag strax efter årsskiftet ska ta mig an min favoritutmaning i pianorepertoaren, Olivier Messiaens monumentala 20-satsers-verk Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus.
Inbokade konserter än så länge i:

5 januari, Mariestad
6 januari, Trollhättan
12 januari, Göteborg
6 februari, Sköndal
15 februari, Stjärnhov

Inte omöjligt att listan fylls på under hösten. Håll utkik!

 

…men lite orkesterpiano hinns ju förstås glädjande nog med de kommande veckorna också.
Uruppförande av Mattias Lysells nya verk med Gävle Symfoniorkester/Fredrik Burstedt, Allan Pettersons andra symfoni med Norrköpings symfoniorkester/Christian Lindberg, och inte minst i början av november Tonsättarfestivalen i Konserthuset, även där med Norrköpings Symfonirorkester.
Tar mig an celestastämman i Unsuk Chins pianokonsert… även om stämman delvis får mig att undra om hon skrev fel på partituret och menade celestakonsert istället. 😉

 

Jag önskar er alla en lika intressant och intensiv höst som jag verkar få !

 

… så sätter höstterminen igång. (2013-08-29)

Och det med full kraft. Mycket tid har i augusti gått åt till att spela med orkester, och nöjet har varit helt på min sida när man under en och samma månad har fått jobba i Sveriges Radios Symfoniorkeste med Hans Ek respektive Esa-Pekka Salonen, Kungliga Filharmonikerna med Anna-Maria Hellsing och Norrköpings Symfoniorkester med V. Jurovskij.

Annat kul som hänt:
– terminsstarten på ESH. Hej, “gamla” studenter! Välkomna, nya studenter! Fullt ös.
– Första inspelningarna gjorda för kommande skivprojektet. Ännu inte helt officiellt, men så mycket kan jag avslöja att det rör sig om fin musik (åter igen) av en försummad svensk tonsättare (åter igen). Vid min sida den alltid lika pålitlige producenten Carlos Murakami!

Annat kul som inom kort k o m m e r hända:
– mer orkestermusik med SRSO. Får stifta bekantskap med Respighi/Burstedt om två veckor.
årliga EPTA Sweden-kongressen, i Helsingborg. Som styrelsemedlem är jag såklart på plats. Intressanta dagar.
–  förhoppningsvis gott med tid att öva  inför följande månaders konserter. Roman, Messiaen, Andrée, Düben och några till hjälper därmed till att fylla dagarna.

Eller med andra ord: den vår de svage kallar höst! 🙂

 

Tre tomma veckor framöver , men sen … (2013-07-11)

Efter att haft det stora nöjet att undervisa den brokiga skaran av pianoelever på årets sommarkurs, och efter det upplevelsen att ha spelat mina konserter i Trelleborg (på bilden ser vi några av de medverkande; jag vill offentligt passa på att berömma mina kollegor Asuka Nakamura, Ann-Sofi Klingberg, Mats Widlund, David Huang och Stephen Kovacevich för ett rakt igenom lysande pianospel!) och sommarkvällskonserten i Floda kyrka, så stundar nu årets enda “riktiga” semester. Ett par veckor där kropp och sinne får ägna sig åt annat än pianot.

 

Med ett litet uns självdisciplin så ska det nog gå bra att skjuta upp tankar på det stundande höstterminsarbetet, även om där finns mycket att se fram emot. Som vanligt, höll jag på att säga.

Lägga sista handen vid ett par notutgåvor, solo, kammrmusik, orkester, pianokongress, tävlingsjury… eller varför inte börja planera programmet till november månads festivalmedverkan. Det är trots allt inte varje dag man blir inbjuden att spela konserter under en 10 dagars vistelse i Kingston, Jamaica!
Ett bra mål att ta sikte på under ruggiga höstdagar, synes det mig.
🙂

 

Fortsatt glad sommar!

 


Sommar (2013-06-12)

Sommaren är här.
Några intensiva avslutningsveckor på våren (se nedan) har övergått till ett något mer moderat tempo.
Det innefattar att klippa gräset på lantstället, ett och annat utomhusbad med familjen, samt slåss mot mygg i ljumma ljusa kvällar…. men förstås också en hel del sommarmusicerande. 🙂

Även fast min högskoleundervisning tagit välförtjänt sommarlov efter en intensiv vårtermin, så börjar nu till veckan  den traditionsenliga sommarkursen för blivande kantorer. En prova-på-kurs under tre veckor,där hugade får känna på hur det är att få undervisning i högskolans lokaler, i högskolans ämnen, av högskolans lärare!
Intresset är glädjande stort, och 20 kursdeltagare ska av mig få vardera 3 x 30 minuter undervisning i klassiskt piano.

Sedan, i början av juli, ett besök i Dala-Floda kyrka för en sommarkvällskonsert med fokus på svensk musik.

 

Strax därpå fyra dagars medverkan i Trelleborgs pianofestival, där det ska bli riktigt roligt att få spela en hel del program, och dela konserter med högt respekterade kollegor som bl.a. Mats Widlund, Asuka Nakamura och Stephen Kovacevich.

 

Om jag tröttnar på att sitta på balkongen på kvällarna går jag in och fortsätter att lägga bit för bit av den nya Romanutgåvan av klaververken. (och vill jag ha omväxling så kan jag istället plocka upp lite musik av Elfrida Andrée, där jag hjälper Levande musikarv att gå igenom manuskriptet för nyutgåva av bl.a. hennes pianosonat)
Sakta men säkert närmar det sig ett resultat!

 

Trevlig sommar tillönskas er alla!

 


Griegdebut(!) i hamn (2013-05-06)

Ja, det visade sig att det skulle ta mig ganska precis 30 år av pianospelande, men nu har jag slutligen även jag framfört Griegs pianokonsert. Igår spelade jag tillsammans med Täljesymfonikerna och Niclas Blixt inför en entusiastisk publik på Södertälje Stadshusscen.  
Bifogar här ett litet bildbevis signerat den alltid lika förträfflige, kunnige och inspirerande pianoteknikern Jussi Karjalainen, som med sitt arbete tillsammans med den nya (inhyrda) Yamahaflygeln gjorde att det var en fröjd att spela, trots en i grunden svårbemästrad akustik på plats.
Man hoppas nu bara att det inte dröjer ytterligare 30 år tills nästa tillfälle att  spela detta tjusiga stycke…

 

Spännande tider på högskolan nu när terminen så småningom börjar närma sig slutet. Både examensprov/examenskonserter för de utgående studenterna, och antagningsprov för de kommande. Fullt ös.

 

Jag har nu även spikat och skickat in programmet till min medverkan i Trelleborgs pianofestival juli 2013. Fokus på den svenska musiken, och jag ser mycket fram emot att snarast möjligt börja polera på bortglömda pärlor av Düben, Roman, Andrée och Aulin.

 

Äntligen också dags för lite romanssång igen. 26 maj kl 15.00 blir det en konsert tillsammans med Solveig Faringer i Djurgårdskyrkan. En musikalisk salong kretsande kring Jenny Lind och hennes samtid.

 

 

Och givetvis…. inom några dagar Birtwistle! En typisk passage ur orkesterpianostämman synes på bilden. Det blir mycket kraftfullt, mycket kärvt och mycket bra. 🙂

 

 

 

 

 

Sammanfattningsvis rätt tvära kast, men med en röd tråd: den stora glädjen i att musicera tillsammans med andra!

 

 


(2013-03-30)

Vårens uppgifter i full gång, och kategorierna är de vanliga, men med en del extra bonus:

Roman:
Jag sitter fortfarande böjd över en del tabulaturhandskrifter och notskisser från Uppsala Universitetsbibliotek resp. Musik- och teaterbiblioteket. Jag kan avslöja att en del av de mindre outgivna styckena från Romans penna verkligen äger sin charm, och jag tänker nog spela en del av de på kommande konserter under sommaren. Fullt möjligt att det därmed blir första gången en del av bitarna nånsin klingar på modernt piano. På tiden!
Jag fick också häromsistens möjlighet att spela två av sviterna i direktsänd konsert på P2. Finns att lyssna på här, fram t.o.m slutet av april.
plus att jag häromsistens blev beviljad ytterligare forskningsmedel inom högskolan, så att jag under hösten ska kunna ägna tid åt att förhoppningsvis kunna presentera någon form av skrift om sviterna. Hurra!
Mer Roman åt folket!!

Orkester:
40 minuter innan första repetition blir jag inringd till pianostämman i Sjostakovitj första symfoni. Ganska virtuos den där stämman och inte mycket att gömma sig bakom, men ibland får man se till att spela rätt med hjälp av adrenalin och ren panik… 😉
Skämt åsido var det som vanligt inspirerande att ta plats i SRSO, och jag ser fram emot inhopp i Bartoks mirakulösa mandarin och Birtwistles Earth Dances de närmaste veckorna.
Icke att förglömma Rosenbergs charmiga svit “Orfeus i stan” veckan ytterligare därpå, men då med KFO (det är ju trots allt deras staty den handlar om)

Solo:
En dryg månad kvar till Griegkonserten. Dags att på allvar börja slipa på de där a-mollackorden nu.
Andra tonsättares vars alster börjar ligga på pianot inför kommande sommarprogram är idel favoriter: Bach, Sjostakovitj, Messiaen, Andrée m.fl.
(och just ja, jag har ju lovat att spela Gershwin och Joplin också. En liten amerikansk touch ej att förglömma i slutet av april)

Undervisning och ackompanjemangsuppgifter därtill bäddar för fortsatt fullt ös 2013…
fast ett och annat (godis)ägg i lugn och ro med familjen unnar man sig ändå just dagarna i skrivande stund.

GLAD PÅSK!

 

 


Grammisarna 2013 utdelade (2013-02-21)

…men  det blev inget pris till min skiva. Juryn föll istället för Anne-Sofie von Otter med skivan  Sogno Barocco, och jag kan nog ändå tycka att det inte är någon större skam att förlora mot artister av hennes kaliber.
(… men nog hade det varit roligare med ett helsvenskt Årets Klassiska i år, tycker ni inte?! 🙂 )

Något tacktal blev det alltså inte för undertecknad, utan jag får istället passa på här och nu att tacka mina mästerliga medabetare Carlos Murakami och Björn Uddén, och givetvis också min kära hustru Katarina Ekberg Trollhagen för allt ovärderligt arbete som lagts på skivan.

 

Ett riktigt bra team, och som synes var vi trots avsaknad av statyett ändå vid gott mod på galan.

 

 

 

 

Nå, nya tag, och nya saker finns att tänka på.
Kanske på min konsert i Södertälje 5 maj med Griegs pianokonsert, eller kanske på att börja det kära återseendet med Olivier Messiaens “Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus igen (konserter inplanerade januari/februari 2014, så det är inte en dag för tidigt att sätta noterna på notstället nu).

Eller varför inte att på allvar ta tag i att överföra J.H. Romans 15 menuetter från tabulaturnotering till läsbar notskrift? Det verkar också kunna ta sin tid, av döma av materialet.

 

Först av allt dock, om några timmar i skrivande stund, orkesterpiano i “Asyla”av Thomas Adès. Gillar man orkesterklaviatur ska man definitivt spana in kvällens uppställning i Berwaldhallen!

 

Kärt besvär alltihop, så nu låter jag Anne-Sofie ställa statyetten på hyllan… och så jobbar jag själv vidare med en intressant vårtermin!

 


 

Roman/Ekberg på YouTube  (2013-01-29)

Nu kan man även hitta smakprov på från skivan med J.H. Romans klaversviter på YouTube. Ett litet smakprov här nedan. Resten av klippen är lätta att hitta via sökfunktionen på YouTube.

 

 

2013 har annars rivstartat som sig bör.
Undervisning på högskolan, Stravinskij i Sveriges Radios Symfoniorkester, A. Plog i Blåsarsymfonikerna, lite övning på diverse kommande projekt samt inte minst några snabba klipp med TV-medverkan i SVT:s Maestro.

 

 


Grammis  2013!

Nu är det officiellt! Min skiva med musik av Roman har fått en Grammis-nominering, i kategorin Årets Klassiska!
Riktigt roligt förstås, och den 20 februari 2013 avgörs det på Grammisgalan vilka skivor som vinner, så det är bara att börja hålla tummarna för de 12 sviterna…
Samtliga nomineringar hittar du här.

Som jag sa i intervjun i OPUS är ändå det allra mest glädjande, och verkligen på tiden, att Romans suveräna musik får den uppmärksamhet den förtjänar. Men … ja, självklart är jag därtill glad över att mitt och alla andra medverkandes idoga arbete gett ett bra resultat. 🙂


Annars är det jullov nu som gäller några dagar. Spela spel med barnen, dricka glögg och åka pulka är ju inte dåligt det heller!
(och ni som läst nedan vad som finns att göra år 2013 förstår nog att det blir en och annan pianoton kanske trots allt mellan julskinkan och nyårsraketerna…)

(2012-12-18)


“Årets skiva – årets skivdebutant? Både och!”

Tidskriften OPUS har i årets sista nummer listat de 20 som de anser betytt mest för den klassiska musiken i Sverige år 2012.  Mycket glädjande har mitt arbete och inspelningen med klavermusiken av J.H. Roman inbringat mig plats 5 på denna lista och föranlett utropet i rubriken ovan.  Det är roligt när man lyckas nå ut med sitt budskap… (dvs i det här fallet: J.H. Romans klaversviter är fantastiskt bra musik!)


((c) OPUS, klicka för förstoring)

På annan plats i tidningen nämns skivan som”Årets svenska skiva”, så något lyckades uppenbarligen ändå jag, producent Carlos Murakami, och ljud- och teknikansvarige Björn Uddén på Daphne Records ändå med under inspelningsdagarna i Ytterjärna kulturhus.

🙂

(2012-12-10)


12 sviter – 12 stjärnor!!

Ännu en recension av skivan med klaversviterna av J.H. Roman har dykt upp, denna gång i Skandinaviens största tidskrift om klassisk musik och opera, OPUS.
Högsta betyg, 12 stjärnor av 12 möjliga, och en speciell rekommendation!
Inte illa!

((c) OPUS Press) Klicka på bilden för förstoring.
Lyssna på skivan på Spotify här.
Eller varför inte skaffa ett hederligt gammalt fysiskt exemplar och ge bort i julklapp?!

 

I övrigt börjar man så smått se en intensiv höst gå mot sitt slut. Bara några orkesterveckor kvar… och undervisning + terminsprov… och lite arbete med Romanutgåvan…. och varför inte lite övning på Griegs konsert…  och allt annat som gör pianolivet värt att leva.
(2012-11-19)


Roman, Nörgård and all that jazz.

Att sitta i Ljunggrenska tävlingens jury blev en intensiv, svårbemästrad men mycket angenäm uppgift. Tre absolut lysande unga musiker blev pristagare, Philip Ljung, Ellen Nisbeth och Andreas Brantelid. Det är bara att gratulera dem, och även alla i publiken som fick vara där och höra deras finalprogram!

 

Lyckad blev också EPTA Swedens arrangemang av 34th European Piano Teachers Association Conference. Alla inblandade i styrelsen drog åt samma håll, och presterade ett späckat program (konserter, föreläsningar, matserclasses etc) med uppskattade kringarrangemang.
Det myckna och gedigna arbetet lönade sig. Såsom det ofta gör.

 

Orkesterspelet fortsätter. Närmast på tur är Nörgårds 4:e och 7:e symfoni, och Puccinis Il Tabarro, vilket om inte annat verkligen illustrerar den ökade repertoarkännedomen man får av att spela i orkester. En av många anledningar till att jag verkligen uppskattar det!

 

 

Äntligen också en renodlad kammarmusikafton. Klarinettisten Jonas Viklund har satt samman ett riktigt dansprogram, som jag sitter med i . Piazolla, Ravel och inte minst Shaw,  vilket mycket väl kan vara det närmaste man kommer ett offentligt boogie-woogie-framförande av undertecknad…

 

Med jämna mellanrum så fortsätter min skiva med Johan Helmich Romans 12 klaversviter att väcka uppmärksamhet. Här några nytillkomna röster:
The ingenious and beautiful keyboard suites of Johan Helmich Roman  – HBDirect Classical
Nytt och läckert från forna dagar  – Kammarmusiknytt

(2012-10-22)


Hösten och arbetet i full gång!

Full fart så här en bit in på höstterminen.
Redan har orkestersäsongpremiärerna avklarats, med en småregnig men välbesökt utomhuskonsert på Gärdet och en intensiv Östersjöfestivalkonsert. Undervisningen på ESH har också rivstartat med fler pianister än någonsin. Det blir en fin klass där i år!

Så vad närmast?
Nästa vecka (v 37) åter förmånen att jobba med SRSO, Harding och Tetzlaff och medverkan i ESH:s Hamiltonseminarium. Veckan därpå (v 38) fokus på undervisning, övning och den ständigt närvarande J.H. Roman. Och inte att förglömma de sista intensiva förberedelserna för den stora europeiska pianokongressen i Stockholm (v 39)? Jag har ju dubbla roller, både som medlem i EPTA-styrelsen och också medverkande på recitalen med svensk pianomusik, tillsammans med Martin Sturfält, Anna Christensson och Teres Löf.
Och runt hörnet i oktober hägrar sen besök i Norrköping och Göteborg.

Kort sagt… september verkar bli intensiv och intressant!
(2012-09-05)


Sommarlovande!

Senare delen av juni och juli har inneburit lite behövlig sommarvila, så det har blivit lite mindre spel på tangenterna och lite mer spel och lek med barnen.
En sak som äntligen dykt upp till slut, mitt i sommaren, är Roman-skivan på Spotify!
Varsågoda att lyssna på alla 53 spåren på min dubbel-CD här, eller sök själva på “Oskar Ekberg”.
(för att bläddra i skivkonvolutet, läsa utförliga programkommentarer etc måste man dock fortfarande köpa skivan … )

Det är också tingens ordning att ledigheten delvis innebär planering inför höstens arbete, som verkar bli en späckad och rolig sådan:
– fortsatt forskningarbete med Romans musik
– orkesterpiano med SNYKO, RSO, KFO och SON
– undervisning m.m på Ersta Sköndal högskola
– medlem i juryn på Ljunggrenska tävlingen
– kammarmusikkonsert
– konserterade och arrangörskap på EPTA:s europeiska konferens i Stockholm (jag är sedan ett drygt år styrelsemedlem i Svenska Pianopedagogförbundet, som är årets värd)

 

Mer detaljer om ovanstående kommer här på sidan under hösten såklart.
Men i nån vecka till, eller två, är det fortfarande sommar! 🙂

(2012-07-14)


Fyr-verkeri i radion

De fyra recensenterna i Sveriges Radios P2:s musikrecensionsprogram “CD-revyn”är eniga;  samtliga ger min Roman-skiva det fina betyget 4/5.

Lyssna på inslaget här och själva betygsättningen här.

(2012-06-03)


Recensioner

Glädjande tidningsrecensioner för min dubbel-CD med Romans klavermusik.

 

“Ekbergs musicerande är torrt porlande och sparsmakat, men uppfinningsrikt och piggt. 53 satser med stimulerande lyssningsglädje (…) .”

Betyg 4/5, Sydsvenskan
Läs hela recensionen här.

 

… Ekberg lyfter väl fram den skira melodiken och charmen i dessa orättvist försummade klaverstycken.
Betyg 4/5, UNT.
Läs hela recensionen här.

 

 

Oskar Ekberg (…) spelar livfullt, med pregnant anslag och fokus på det rytmiska drivet.
Betyg 4/5, Nerikes Allehanda.
Läs hela recensionen här.

 

Jan-Erik Zandersson på Nya Upplagan skriver i sin skivkrönika
“Bättre förberedd kan man nog inte vara och Oskar har fyllt Romans musik med nyanser och färger som cembalon inte frammanar, men utan att tappa en sorts värdig trohet till kompositörens intentioner  (…)
En av årets mest spännande inhemska utgåvor.” 

(2012-05-29)


CD:n är släppt!

Efter en mycket lyckad releasekonsert (tack till alla inblandade!) finns nu min dubbel-CD utetill försäljning, exempelvis här.

 

 

En tämligen stor publik hade bänkat sig i Ersta kyrka för att höra mig spela fyra av de tolv sviterna, och jag introducerade dem också muntligt, vilket verkar ha varit uppskattat. (bild 1)

 

Skivsignering hör också en releasekonsert till. (bild 2)

 

 

 

Maj månad fortsätter nu med dels orkesteruppdragen och forskningsarbetet nämnda nedan, dels som ställföreträdande symfoniorkester/kör i TV-inspelningen av Maestro och dels med tankar på den traditionsenliga lärarkonserten på Ersta Sköndal högskola, 24 maj kl 19.00 i Stora Sköndals kyrka. Ombytta roller för en kväll; högskolelärarna på scen och studenterna (och andra) i publiken.
Speciellt tack till Conny L för de fina bilderna!

 

(2012-05-10, uppdaterat 2012-05-29)


Releasekonsert!

Datum är nu satt för releasekonserten med dubbel-CD:n med min inspelning av 12 klaversviter av J. H. Roman (ffg inspelade på piano!).

 

Välkomna till Ersta Kyrka
den 9 maj kl 18.00
för en konsert med musik från skivan (och kanske lite bonusmusik) och sedan bjuds det på mingel, vin och enklare förtäring.
Fri entré!

 

 

 

Värd för konserten är Ersta Sköndal högskola i samarbete med Daphne Records.

(uppdaterat 2012-04-11)


 

Blandade orkesteruppdrag

Våren bjuder på ett par små, men spännande, orkesterinhopp (på piano/celesta/orgel).
Skivinspelning av Widmanns violinkonsert med Tetzlaff, Harding och SRSO.
Konsert med musik av Leymann, Rhenqvist och Tarrodi med SRSO.
Samt, sist men inte minst, den oförlikneliga dataspelskonserten på Konserthuset.
 (2012-04-11)


 

Roman-forskning m.m.

I och med att jag alldeles nyss av Ersta Sköndal högskola blivit tilldelad extra forskningsanslag för mitt arbete med Johan Helmich Roman så kommer ett par månader delvis att vikas åt extra studium av de 12 sviterna. Jag medverkar i Norrköpings symfoniorkester 26 februari, och börjar i tanken forma ett Schubert-program: Konsert inbokad 14 april tillsammans med Solveig Faringer.
 (2012-02-22)


Europaturne

Jag tar plats i Kungliga Filharmonikerna (på celesta denna gång), och åker med på Europaturné 1-6 februari.

Musikverein, Wien

Konserter på bl.a. Musikverein i Wien och Alte Oper i Frankfurt.

Läs mer om turnén här

(2012-01-29)Lärande 

Terminens undervisning startar på Ersta Sköndal högskola.
(2012-01-13)


Tretttondagskonsert!

Trettondagskonsert på Berwaldhallen som orkesterpianist i SRSO, inkl ackompanjemang av Elin Rombo.
(2012-01-06)